Irán – 1000 éves történelem

Nem, tényleg nincs háború. Igen béke van és kedvesek az emberek. Nem, a közbiztonság is jó.

Felejtsük el a sztereotípiákat, és azt a lejárató propaganda szöveget amit sokszor a médiába hallunk az országról. Irán jelenleg nyugodt ország, melynek bizonyos területein vannak törzsi harcok de az a mi utazásainkat és a látnivalók megnézését nem érinti. A közbiztonság jó, az emberek nagyon kedvesek (a kékszemű európai férfiakat kifejezetten kedvelik a nők… ;), a szállodák európai színvonalúak, a kultúra pedig az egyik legősibb a világon.

Az Iránba való utazást azoknak ajánljuk akik bírják a körutazással járó feladatokat. Rengeteg látnivaló van, több különböző városban. Ha szerencsénk van a helyiek közül valaki meghív az otthonába és így első kézből informálódhatunk a helyi életről. Az UNESCO több részét is az országnak a világörökség részévé nyilvánította, mint például Persepolis romjai, Tchogha Zanbil romjai (Susa), Meidan Imam (Királyi Tér) Isfahanban, Takht-e Soleyman, Pasargadae, Bam Citadellája és az azt övező kultúrtáj, Soltaniyeh, Bisotun, Irán örmény monasztikus épületei, Shustar régi vízvezeték rendszere, Sheikh Safi al-din Khānegāh és Shrine épületei Ardabilban, Tabriz régi bazárépülete, A "Perzsa Kert" 9 kertje.

Ha valakinek kevesebb ideje van bejárni az országot akkor nem tanácsos minden várost megnézni, hanem inkább kevesebbet, mert könnyedén eltölthető 3-4 nap egy nagyobb városba, főleg a vidék bejárásával. Klasszikus útvonal a Shiraz-Jázd-Eszfahan-Teherán-Tabriz útvonal. Shiraz van a legközelebb repülővel és több európai nagyvárosból elérhető.


Kezdje az utazását itt »